Waarom je ski’s of snowboard slijpen?

Wanneer je scherpe staalkanten hebt dan zorgt dit voor houvast en een controle over je ski’s/snowboard in de sneeuw. Vooral op harde sneeuw of een ijzige piste merk je al snel of je staalkanten scherp zijn of dat je met de eerste bocht al onderuit gaat. Elke bocht die je maakt en vooral als je aan het carven bent worden je staalkanten langzaam bot. Er is gebleken dat naar een  paar weken wintersport er nog maar 40% over is van de scherpte die je had naar een slijpbeurt. Als je dit bijhoudt dan blijft je materiaal in de best mogelijke conditie. Kom langs en laat je materiaal vrijblijvend checken door ons!

Slijpen aan de belag (onderkant) zijde onder een hoek van 0,5 graden.

Het slijpen van ski’s / snowboard

Dit is een nauwkeurige klus en vergt de nodige aandacht. Bij waxmaster slijpen wij de zijkant onder de optimale hoek van 88 graden en aan de belag zijde 0,5 graden. Wanneer je een ervaren skier of snowboarder bent kun je de staalkanten ook zo slijpen dat de ski net wat agressiever en directer aanvoelt. Voor als je de techniek nog niet helemaal beheerst als beginner is dit juist niet prettig want dan wil je dat je materiaal wat meer vergevingsgezind is. Hiermee bedoel ik mee dat je niet meteen wordt afgestraft en onderuit gaat dus dat je met wat meer weg komt als het gaat om bochten maken.

Het grote voordeel van het met de hand slijpen is dat je veel nauwkeuriger je kanten kunt tunen. Je ziet precies welke gedeeltes geslepen dienen te worden dus je kunt daar alle aandacht aan besteden. Met het machinaal slijpen haal je langs de gehele zijkant een gedeelte van je kanten wat vaak niet eens nodig is. Dit is zonde van het materiaal en zorgt ervoor dat je ski’s/snowboard minder lang meegaan.

Waxmaster vindt het belangrijk dat jou paar ski’s of snowboard afgestemd is en wordt op jou niveau! Daardoor zorg je dat je alles uit jou materiaal haalt en maximaal plezier beleeft gedurende de wintersport. Wij gebruiken verschillende diamant vijltjes van grof naar heel fijn en edge tuners om de kanten vlijmscherp te slijpen/tunen en dit alles van het erkende merk Holmenkol!

Edge tuners, side wall planer, schleifgummi en diverse vijlen.

Innovaties

Als je kijkt op het gebied van innovatie en de technieken die nu worden gebruikt op het gebied van snowboard productie zie je al veranderingen op het gebied van de staalkanten. Merken zoals Libtech en Jones snowboards waren één van de eerste die boards gingen produceren/leveren  met de zogenoemde “Magnetraction”  (zie afbeelding)

Uit onderzoek is gebleken dat je deze techniek ervoor zorgt dat je nog meer controle hebt over je board op ijzige pistes. Door licht golvende staalkant die erin gemaakt is heb je altijd meerdere contact punten op de piste voor optimale controle.

Door dit soort nieuwe technieken is het van belang dat je de juiste aandacht besteed aan het slijpen van je kanten. Je kunt je voorstellen dat als je dit soort boards machinaal laat slijpen dat je niet het resultaat krijgt die je verlangt het is namelijk maar de vraag hoe je board eruit komt na het slijpen. Waxmaster speelt in op deze veranderingen op de markt, we bezitten het materiaal/kennis en beheersen de technieken die nodig zijn om dit te slijpen/tunen.

Zijkant slijpen met diamant vijl onder de ideale hoek van 88 graden.

Wanneer moet ik mijn materiaal weer laten slijpen?

De frequentie van dit onderhoud is afhankelijk van de sneeuwkwaliteit en sneeuwcondities waar op gegleden is. Eigenlijk kun je als stelregel aanhouden dat na een week skiën/snowboarden je staalkanten wel weer een slijpbeurt kunnen gebruiken al is het alleen maar om de roest/aanslag te verwijderen. Wanneer je dit bijhoudt dan blijven de staalkanten in een goede conditie dus gaat je materiaal lang mee en haal je het meeste eruit tijdens je wintersport!

“Graag maken wij een afspraak waarin wij jou passend advies geven over het onderhoud van jou ski’s of snowboard. Hierbij kijken we naar de staat van het materiaal en wat jou niveau is. Vul hieronder jouw naam, telefoonnummer en mailadres in en plan jou afspraak in! ”