Wat gebeurt er tijdens het skiën/snowboarden?

Tijdens het glijden ontstaat er wrijving tussen het belag (onderkant) en de sneeuw. Door deze wrijving komt er warmte vrij en zal er een laagje water ontstaan tussen de sneeuw en de onderzijde. Dit water kleeft vervolgens aan het belag wanneer je je ski´s of snowboard te weinig of niet hebt gewaxt. Dus om een optimaal glijdvermogen na te streven moet je zorgen dat er voldoende wax aan is gebracht op het belag. Wax geeft dan een soort van smeereffect tussen het belag en de sneeuw. Wanneer je water over het belag van een goed gewaxte paar ski´s of snowboard zou gieten kun je het effect al goed zien!

Grondig reinigen van het belag voor optimale opname nieuwe laag wax.
Belag grondig reinigen om oude wax en onzuiverheden te verwijderen.Dit zorgt voor een goede hechting van de nieuwe wax laag aan het belag.

 Wanneer moet ik mijn materiaal weer laten waxen?

Als je je materiaal al een tijdje niet voorzien hebt van een wax laag dan is het belag “droog”. Je zult zien dat het belag (onderkant) wit uitgeslagen is en niet meer glad aanvoelt. Vaak zul je deze kenmerken het eerst gaan zien aan de zijkanten vlak bij de stalen randen. Wanneer je te lang hier mee door blijft glijden kan het zelfs gebeuren dat de poriën verbranden. Een gevolg daarvan kan zijn dat er sneeuw blijft plakken aan het belag en in het ergste geval dat het niet meer optimaal wax opneemt. Wax dus op tijd want zoiets als teveel waxen bestaat niet. Het is echter wel verstandig om te controleren wat voor een belag je hebt omdat hier ook verschil inzit.

Keuze wax en juiste temperatuur voor het verwerken hiervan komt het glijdvermogen ten goede.
De juiste wax keuze en temperatuur om de wax goed te laten opnemen in het belag is een vereiste!

Hoelang heb je plezier van je aangebrachte wax laag?

Dit is in eerste instantie afhankelijk van hoe de wax laag is aangebracht, want dit kan machinaal of handmatig maar hier ga ik in een ander artikel verder op in. Je zult merken dat als je een fanatieke wintersporter bent je best snel door je wax laag heen bent. Het is namelijk zo dat bij gemiddeld gebruik je +/- 3 dagen met een wax laag doet. Maar het mooie is dat je wax lagen kunt stapelen zodat je bijvoorbeeld met 2 wax lagen je weekje wintersport door komt. Ook kunnen we je een alternatief bieden waardoor je wintersport door komt met 1 wax laag, af en toe breng je dan zelf een wax laag aan met deze handige stick die je in uw binnenzak mee kunt nemen.

Overtollige wax verwijderen en vervolgens polijsten zorgt voor een glad belag.
Overtollige wax wordt verwijderd, na dit proces kan het belag gepolijst worden.

Soorten wax

Als je op het internet kijkt heb je zoveel verschillende soorten dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Elke wax heeft voor en nadelen en dit maakt de keus nog lastiger. Je hebt koude ski wax wat je er zo op kan smeren maar wat slechts een oppervlakkige laag is op het belag. Deze soort is gemakkelijk aan te brengen en dit zou je kunnen gebruiken op wintersport zelf voor een extra behandeling, maar het dringt niet door in de poriën.

Waxmaster gebruikt de zogeheten harde wax. Deze manier geniet ook de voorkeur omdat je dan de wax diep in de poriën aanbrengt met gebruik van warmte. Hierdoor kun je ook meerdere wax lagen stapelen. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier wordt aangebracht. Het schoonmaken van het belag is een pré en het moet onder de juiste temperatuur worden aangebracht waardoor het goed opgenomen wordt door het belag. Dit zijn dingen waar Waxmaster in gespecialiseerd is en wij kunnen je een passend advies geven op dit gebied! https://waxmaster.nl/ski-snowboard-onderhoud/

Soorten wax waar Waxmaster mee werkt. Hot en cold ski en snowboard wax.
Butta hot wax en Holmenkol cold wax.

“Graag maken wij een afspraak waarin wij jou passend advies geven over het onderhoud van jou ski’s of snowboard. Hierbij kijken we naar de staat van het materiaal, de te bezoeken wintersport locatie, hoe het materiaal gebruikt wordt en wat jou niveau is. Vul hieronder jouw naam, telefoonnummer en mailadres in en plan jou afspraak in! “


0 reacties

Laat een reactie achter

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *